"Otthon aztán még hirtelen bevillant: nem is ettünk húst! "
A modern világunk sajátossága Európában, hogy csak hússal tudjuk elképzelni az étkezéseket. Pedig nem mindig volt ez így. És senkit nem érdekel, hogy a rengeteg húsevés mennyire károsítja a környezetünket. Leszarjuk.
Kíváncsi lennék, hány "tipikus" magyar ételt tudtok felhozni, ami húsmentes, és amit szívesen felszolgálnátok mondjuk egy külföldi vendégnek. :o)
@jacint70: Kedves Jácint! A terveim között leginkább olcsóbb és igényesebb éttermek és street foodozók, kávézók, bárok szerepelnek, melyek bárki számára elérhetőek. Természetesen, mindenre nyitott vagyok ezeken felül is. A felső menüsorban kialakítottam direkt erre egy modult, ott tudsz nekem éttermet ajánlani. :)
@kajaszemle: Akkor Írhatnál a "nagynevű" éttermekről... Nem biztos, hogy jó a példa, mert már vagy tizenöt éves, de amikor az egyik óbudai Fő téri "brand"-ben ettem, akkor azért eléggé elkeserített, hogy választék alig volt, azok is az unalmas magyarosch sztenderdek, drágán, rossz kiszolgálással...
@sugargiraffusplumps.: @Holland Lovas: Na, pontosan erről szól a cikkem!
"Sajnos, úgy látszik, hogy az emberek beérik a jó marketinggel, egy hangulatos, minimalista berendezéssel és némi látvánnyal. Az ízek rovására."
Jót nevettem! :D
Szóval, a cikk konklúziója, hogy 1500 ft-ért ehetsz egy intenzív, friss, szerethető tésztaételt, amit 3-4 perc alatt elkészítenek, de mivel Olaszországban jobbakat lehet enni, ezért egy túlértékelt szar az egész. Khm...
A kajákat félretéve, szerintem zseniális az egész koncepció, és bárcsak én találtam volna ki ezt a hálózatot.
csicsás mcdonalds hamburger nélkül, túlárazott elsózott kaják, viszont pozitívum, hogy az odajáró affektáló törzsközönség miatt legalább gyorsan beburkoljuk a tésztát és max 15 percet alatt már el is felejtettük az egészet.
Szerintem, aki járt már Olaszországban, esetleg többször is étkezett olasz vendéglőkben, az pontosan tudja, hogy ez elég silány minőség ahhoz képest! Az árai magasak és a kiszolgálástól sem voltam elájulva! Konkrétan egyszer kidobtak minket, mert telt ház volt! Mi biztosan nem megyünk ide többet!
Az ötlet nem rossz, a megvalósítás sem, a marketing kiváló, mert "trendi" helyet csináltak belőle. A nyitás után még odafigyeltek a minőségre egy kicsit, aztán ez egyre lejjebb csúszott/csúszik. De most már csak tartani kell a zsákot, mert dől a pénz.
Végül is gyorsétterem, a megfelelő szervezettséggel, ami ugyan nem túl vendégbarát, de hatékony. Nálam a "nincs ló, jó a szamár is" kategória. Az igazsághoz tartozik, hogy budapesti olasz étteremben ettem már rosszabb pastát, mint a Vapianoban, és ez azért lehangoló.
hagyjuk el a hipszter felszínt, és tekintsünk alább: az olasz konyha "legszegényebb" ételeiről van szó. Tészta, pizza, rizs, igen kevés hús és némi zöldség: ebből élt az olasz paraszt, és persze a magyar is, amíg el nem terjedt a nagyipari tenyésztés (bár M.o.-n vélhetőleg mindig is több húst ettek, nagyhatalom voltunk benne ugyanis). A jó alapanyagok, például egy minőségi sajt feltét sokat dobnak ezeken az ételeken, de végső soron ugyanúgy a szegények eledele történelmileg. Kreálj ehhez egy tetszetős (? nekem spec. nem tetszik az enteriőr) éttermi közeget, és tessék, kész a parasztvakítás, 2000 Ft-ot minimum ott hagysz, és elégedetten balra el. Az szerintem egyenesen szomorú, ha valaki nem képes egy valamire való tésztát összedobni otthon, de ez maszek vélemény.
A lényeg csak annyi, hogy ez még csak az olasz konyha felszíne, és abból sem a leggazdagabb. De aki csak a pizzát és a pastát ismeri, annak remek.
A Vapiano tényleg rossz, valahonnan nézve. Mert lehet ott jót enni. Csak éppen nagyon drágán. Tehát a Vapiano ár/érték arányban nincs a helyén.
Meg a poszt írója sem. Én véletlenül keveredtem ide, de ennyire mű, dagályos, okoskodó mondathalmazt, ún. kritikát én még nem olvastam. Ha válaszanom kellene, hogy a Vapiano jobb a főzésben, vagy a blogger az írásban, nos, inkább a Vapianot választom. Még ha nem is jó (de legalábbis én jobban főzök). Kicsit több őszinteség, és kevesebb Oravecz/Jókai jót tenne, mert amúgy a meglátások jók.
@jacint70: Örülök. Én most kezdtem ezt a blogot és fontosnak találtam erről szót ejteni. Számomra még mindig aktuális ez a téma, mert sokan erősen felülpozicionálják ezt a helyet. A jelenlegi posztjaim témái közül egyébként ez az egyetlen hely, ami több éves múltnak örvend. Törekedni fogok az újonnan nyíló helyekre, de lesznek régi kedvencek/rémálmok is!
Kajaszemle
Őszintén a gasztroforradalomért.
Utolsó kommentek:
Attilajukkaja 2017.01.21. 10:51:15
A modern világunk sajátossága Európában, hogy csak hússal tudjuk elképzelni az étkezéseket. Pedig nem mindig volt ez így. És senkit nem érdekel, hogy a rengeteg húsevés mennyire károsítja a környezetünket. Leszarjuk.
Kíváncsi lennék, hány "tipikus" magyar ételt tudtok felhozni, ami húsmentes, és amit szívesen felszolgálnátok mondjuk egy külföldi vendégnek. :o)
Bejegyzés: KRISTÓF KONYHÁJA
M1nd3gy 2017.01.20. 01:48:47
Te kis buta :D Hát nem tudtad, hogy nem a hősugárzó melegíti be az egyre nagyobb tömeget?
Bejegyzés: KRISTÓF KONYHÁJA
Térspecialista 2017.01.19. 22:44:23
Bejegyzés: KRISTÓF KONYHÁJA
Attilajukkaja 2017.01.19. 16:13:57
Bejegyzés: KRISTÓF KONYHÁJA
kajaszemle 2016.05.20. 20:58:14
Bejegyzés: VAPIANO
jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.05.20. 17:33:01
Bejegyzés: VAPIANO
kajaszemle 2016.05.20. 10:57:22
Bejegyzés: VAPIANO
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.05.20. 10:55:37
Bejegyzés: VAPIANO
kajaszemle 2016.05.20. 10:53:04
"Sajnos, úgy látszik, hogy az emberek beérik a jó marketinggel, egy hangulatos, minimalista berendezéssel és némi látvánnyal. Az ízek rovására."
Jót nevettem! :D
Bejegyzés: VAPIANO
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.05.20. 10:44:23
Bejegyzés: VAPIANO
Holland Lovas 2016.05.20. 10:35:34
A kajákat félretéve, szerintem zseniális az egész koncepció, és bárcsak én találtam volna ki ezt a hálózatot.
Bejegyzés: VAPIANO
Pestépítő 2016.05.20. 10:22:30
ja hogy sehol. na erre való a vapiano.
Bejegyzés: VAPIANO
kajaszemle 2016.05.20. 09:41:29
Bejegyzés: VAPIANO
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.05.20. 09:35:05
Bejegyzés: VAPIANO
Palma de... 2016.05.20. 09:16:34
Bejegyzés: VAPIANO
2016.05.20. 09:14:12
Végül is gyorsétterem, a megfelelő szervezettséggel, ami ugyan nem túl vendégbarát, de hatékony. Nálam a "nincs ló, jó a szamár is" kategória. Az igazsághoz tartozik, hogy budapesti olasz étteremben ettem már rosszabb pastát, mint a Vapianoban, és ez azért lehangoló.
Bejegyzés: VAPIANO
2016.05.20. 08:58:09
Bejegyzés: VAPIANO
blasiusii 2016.05.19. 23:59:44
A lényeg csak annyi, hogy ez még csak az olasz konyha felszíne, és abból sem a leggazdagabb. De aki csak a pizzát és a pastát ismeri, annak remek.
Bejegyzés: VAPIANO
Alfréd76 2016.05.19. 23:56:59
Meg a poszt írója sem. Én véletlenül keveredtem ide, de ennyire mű, dagályos, okoskodó mondathalmazt, ún. kritikát én még nem olvastam. Ha válaszanom kellene, hogy a Vapiano jobb a főzésben, vagy a blogger az írásban, nos, inkább a Vapianot választom. Még ha nem is jó (de legalábbis én jobban főzök). Kicsit több őszinteség, és kevesebb Oravecz/Jókai jót tenne, mert amúgy a meglátások jók.
Bejegyzés: VAPIANO
kajaszemle 2016.05.19. 21:33:33
Bejegyzés: VAPIANO